Μπαρμπούνια τηγανητά, συνταγές για μπαρμπούνια, πως μαγειρεύω μπαρμπούνια, Ελληνική μαγειρική, πως φτιάχνω μπαρμπούνια, παλιές συνταγές
Συνταγή: Μπαρμπούνια τηγανητά
Υλικά: 10 μπαρμπούνια, λάδι, 2 λεμόνια, αλάτι, μαϊντανό, βούτυρο.
Λαμβάνουμε 10 μπαρμπούνια και αφού τα καθαρίσουμε, τα θέτουμε μέσα σε μια λεκάνη, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να μείνουν μισή ώρα.
Παρασκευή: μπαρμπούνια τηγανητά
Τα παίρνουμε κατόπιν ανά ένα, τα βουτούμε στο αλεύρι και τα βάζουμε στο τηγάνι, το οποίο έχουμε με καλό λάδι επάνω στη φωτιά.
Αφού τηγανιστούν και από τα δύο μέρη, σερβίρουμε τα τηγανητά μπαρμπούνια σε πετσέτα μέσα σε πιάτο.
Βάζουμε στα δύο άκρα τού πιάτου ολίγο τηγανισμένο μαϊντανό, κόβουμε 2 λεμόνια, τα βάζουμε στα πλάγια και σερβίρουμε χωριστά την έξης σάλτσα:
Δουλεύουμε λίγο φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια λεκάνη με το κουτάλι, ρίχνουμε λίγο αλάτι, τον ζωμό 2 λεμονιών και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορούμε δε αντί όλο βούτυρο να βάλουμε και λίγο λάδι.
Συνταγή: Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα γλάσσου
Τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια όπως στην παραπάνω συνταγή και τα σερβίρουμε σε διπλωμένη πετσέτα.
Βάζουμε τριγύρω μαϊντανό τηγανισμένο, μισά λεμόνια και σερβίρουμε με μία σάλτσα την οποία κάνουμε ως εξής:
Χύνουμε μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα μία κουταλιά γλάσο, το βάζουμε στην φωτιά να πάρει βράση, προσθέτουμε 150 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο σιγά σιγά, ενώ χτυπάμε πάντοτε με το σύρμα, στύβουμε λίγο ζωμό λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε κατόπιν.
Μπαρμπούνια μαρινάτα
Λαμβάνουμε τα μπαρμπούνια και αφού τα καθαρίσουμε, τα αλατίζουμε και τα βουτούμε στο αλεύρι.
Καίμε καλά αρκετό λάδι ή βούτυρο, τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια, κατόπιν δε τα σερβίρουμε με σάλτσα μαρινάτη, την οποία κάνουμε ως εξής:
Καβουρδίζουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και προτού κοκκινίσει, προσθέτουμε ένα κουταλάκι αλεύρι και αφού αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, ρίχνουμε ανακατεύοντας ξύδι αναλόγως τού ποσού και ολίγο νερό, ένα φύλλο δάφνης, ένα κλωναράκι δενδρολίβανο, 3 ή 4 κόκκους πιπέρι, άλας και τα αφήνουμε στη φωτιά, έως ότου να δέσει η σάλτσα.
Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τα μαρινάτα μπαρμπούνια επί πολύ χρόνο, δεν βάζουμε πολύ αλεύρι στη σάλτσα και θέτουμε μέσα σε αυτήν τα ψάρια, αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν.
Μπαρμπούνια μαρινάτα Αθηναϊκά
Αφού τηγανίσουμε καλώς 10 μπαρμπούνια, τα βάζουμε σε πιατέλα και κάνουμε την εξής σάλτσα:
Κόβουμε λίγα λαχανικά και αρκετό σκόρδο, τα θέτουμε μαζί σε κατσαρόλα με λαρδί καλό και πολύ, τα βάζουμε στη φωτιά και ρίχνουμε κατόπιν λίγο δενδρολίβανο, δυο φύλλα δάφνη, πιπέρι, γαρύφαλλα και τα ανακατώνουμε έως ότου να κοκκινίσουν.
Βάζουμε κατόπιν μια κουταλιά αλεύρι, τα ανακατώνουμε και τα σβήνουμε με μισό ποτήρι ξύδι.
Βάζουμε μια κουταλιά ζωμό, αλατίζουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να βράσει καλά.
Αφού δε είναι έτοιμη, την περνούμε από σήτα στα μπαρμπούνια και τα αφήνουμε να κρυώσουν, τη στιγμή δε πού θα σερβίρουμε, ρίχνουμε επάνω και λίγο μαϊντανό.
Δείτε επίσης:Αυγά χτυπητά
COMMENTS